Wednesday, January 28, 2009

BENARKAH KUASA DUIT MENGATASI KUASA POLITIK?

Coweng terpanggil nak story sikit mengenai kuasa duit dalam politik ni. Apatah lagi dalam senario politik sekarang yang begitu menggusarkan ramai pihak.

Apakah benar kuasa duit ini menjadi pegangan kuat kepada sesetengah pemimpin yang menganggap boleh meraih sokongan padu dari ramai masyarakat?

Pada mereka tidak perlu selalu turun padang mendekati rakyat, yang penting bersedia untuk sponser apa juga majlis yang dianjurkan oleh pringkat kawasan atau bahagian mereka. Tak payah nak layan banyak kerenah rakyat yang tidak akan ada habisnya.

Kalau sikap begini diamalkan, coweng rasa, janganlah jadi wakil rakyat. Apa matlamat sebenarnya nak jadi wakil rakyat? Nak mencari keuntungan peribadi kerana merasakan ada banyak peluang-peluang boleh diperolehi untuk mengumpul harta? Nak duduk di kerusi empuk dan berhawa dingin dengan ada kereta besar dan pemandunya? Nak ada kuasa mutlak supaya dipandang tinggi dan dihormati oleh orang ramai?

Kalaulah ini terus menjadi pegangan sesetengah pemimpin, coweng rasa akan semakin terkilanlah kita untuk melihat UMNO terus bangkit menjadi parti yang begitu dihormati dan disayangi oleh rakyat. Pemimpin perlu pandai membezakan nilai wang ringgit dengan nilai budi bahasa. Yang mana satukah akan membawa kasih dan kesetiaan yang berpanjangan sehingga diletakkan di sudut hati yang paling dalam oleh setiap insan?

No comments: